Kamer 100

Architectuurprijsvraag: Mooiste toilet van Nederland en België

Rijksgebouwendienst + ministerie VROM

Prijsvraaginzending 2000

Nominatie

Door Rijksbouwmeester Wytze Patijn en zijn team uitgeschreven prijsvraag ‘kamer 100’ om te zien of in een wereld waar praktisch alles wordt ontworpen, ook de toiletruimte die aandacht krijgt. Is het waar dat je de kwaliteit van een gebouw kunt aflezen door eerst de toiletruimten te inspecteren op maatvoering, materiaalgebruik, kleur of praktisch nut? Kunnen wc’s bij mensen thuis het etiket architectuur opgeplakt krijgen of zijn het nog steeds de kale, utilitaire kamertjes met wc-borstel, fonteintje, handdoek en een extra rol? De Rijksgebouwendienst was er op uit de stand van zaken te ontdekken .

Jury:

Wytze Patijn, rijksbouwmeester. Bob van Reeth, Vlaamse bouwmeester en architect. Kees Spanjers, voorzitter BNI, Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten. Jos Oberdorf, industrieel ontwerper. Henk Meert, sociaal-geograaf. Monica Kaltenschnee, uitgever Project & Interieur .

Juryrapport Kamer 100:

“Het toilet is uitgevoerd als een zwaar natuursteen blok dat los in de ruimte staat . Het interieur in stucco antico is origineel door de wasbak in de vorm van een zinken patatzak en een stuk koperen waterleidingpijp als ‘kraan’ die bediend wordt door een voetpomp. Voor de deur is een nieuwe versie van de klassieke tuimelgrendel ontwikkeld “. Het toilet is niet herkenbaar als zodanig. Het zou een nachtkluis kunnen zijn“.

www.rondehooglijsten.nl

Kamer 100 2000